dijous, 24 d’octubre del 2013

El nen creador


IMAGINA CREA PROGRAMA

Una mica d'història per situar-nos:
Cap a la dècada dels 70, l'ús de l'ordinador per l'ensenyança es creia que podia ser el substitut del mestre, però aquesta concepció era molt innocent. Es va desenvolupar amb el pas del temps el constructivisme, que consistia en interactuar amb el món virtual aprenent.

D'aquesta manera un bon sistema per potenciar aquest constructivisme era mitjançant programes de programació, per així els nens tenir una relació més activa i propera amb l'ordinador per assolir un bon aprenentatge.

Un dels primer programes famosos amb èxit va ser Logo. Aquest consistia en inventar un robot i personalitzar-lo a través de programes d'ordinador, a partir del qual els nens el podien controlar. Com aquest mecanisme d'aprenentatge requeria molt cost, van aparèixer més programes, on trobem: l'SCRATCH.


Què és?
Scratch parteix del mateix plantejament que Logo, però proposa reptes diferents per tal de treballar en  un entorn fàcil amb l'objectiu de crear projectes originals i aprendre programant compartint amb la resta del món.

Un cop tu has compartit el projecte, com ja he dit anteriorment, amb Scratch qualsevol persona té l'oportunitat d'accedir en aquest per tal de modificar-lo o innovar a partir d'aquella base ja creada. 


Funcionament del programa:
Aquesta imatge descriu a la perfecció els elements a tenir en compte per l'elaboració del projecte:
  


A continuació m'agradaria que gaudíssiu d'aquestes tres gravacions. Les he escollit perquè mostren la visió des de tres punts de vista sobre aquest fascinant programa.

Segons els...

PARES (familiars)
En Josep Serrats, pare d'una alumna de sisè de primària de l'Escola Projecte, ens dóna la seva particular visió sobre la utilització de l'Scratch a casa i a l'escola. 


ALUMNES
La Jara Puig i el Marçal Perramon, alumnes de cinquè de primària de l'Escola Projecte, ens donen la seva visió sobre el treball que fan a l'aula amb l'Scratch.

PROFESSORS
La Carlota Bujons i el Frank Sabaté, mestres de l'Escola Projecte, ens fan un a proposta per treballar a l'aula amb l'Scratch, entorn de programació informàtic a l'abast de tothom.


Un cop les hagueu visualitzat podreu comprovar que l'Scratch és una bona manera d'introduir l'infant en el món virtual,  i que l'objectiu d'aquest programa és aprendre d'una manera divertida mitjançant l'ordinador, però sense que aquest substitueixi el professor. Simplement és un recurs més per conèixer coses noves, i utilitzar la lògica i la imaginació per l'elaboració de nous projectes.


ET CONVIDO A QUE ELABORIS EL TEU PROPI PROJECTE AMB L'SCRATCH


QUÈ ETS CAPAÇ DE CREAR?




Per últim vull compartir amb tots vosaltres el meu projecte d'Scratch perquè us animeu:

            

4 comentaris:

  1. Molt bona entrada Laura, m'ha quedat molt més clar amb el dibuix que has fet explicant com s'utilitza. Molt interessant i molt bona eina per a treballar i divertir-se. Ens veiem!!!

    ResponElimina
  2. Gràcies Mire! Em satisfà saber que t'ha estat útil, aquesta és la gran finalitat del meu blog. Et convido a seguir-lo perquè descobreixis coses noves. Petons!!!

    ResponElimina
  3. Molt ben estructurada l'entrada de Scratch laura!

    ResponElimina